Allt har ett pris, vem betalar?

 

 

 

Allt har ett pris, vem betalar?

 

 Jag hörde en gång ett skämt, REA är latin för "någon annan betalar".

Vem är det nu som tjänar, vem är det som får betala?

 

Alla vill göra en bra affär, alla vill ha mer pengar på fickan. I mitt jobb får jag se priset som vissa har fått betala.

Ett pris i form av smärta, en energisk själ i ett trasigt skal och många tårar.

 

För er som inte vet vem jag är eller vad jag sysslar med så börjar jag i den änden.

Jag heter Ulrika, från början en hästtjej med förkärlek för terriers. När jag går till jobbet är jag veterinär. Veterinär har jag varit i 10 år nu, den största delen av tiden jobbar jag med livsmedel åt Livsmedelsverket. En del av min tid ägnar jag åt våra sällskapsdjur.

 

Att de djur som föds upp för att bli mat utomlands inte har det speciellt bra vet väl var och varannan människa vid detta laget. Dålig miljö, trångboddhet och hög förbrukning av antibiotika. Allt för att vi ska kunna köpa billigt kött...

Det billiga köttet tänker jag lämna därhän idag, jag tänkte istället tala lite om de billiga hundarna som säljs i diverse annonser.

Vad gömmer sig bakom de billiga hundarna? Varför säljer vissa hundar som är hälften så dyra som alla andra?

 

Det korta svaret är för att den som tillverkat valpen har minskat sina omkostnader.

Hur har omkostnaderna minskats?

Spara pengar går att göra på många olika sätt; föräldradjuren genomgår inte de undersökningar som krävs för den aktuella rasen, de är inte registrerade, foder och annat är något som köps in till absolut lägsta pris eller är av mycket dålig kvalité.

För hundar som fötts i Sverige finns en klen tröst, djurskyddslagen här är ganska bra och djuren får varken hållas eller födas upp i hur vidriga förhållanden som helst.

Det som kommer ur denna aveln är kanske en hund med flera defekter som uppstått för att föräldrarna är bärare. En kombination som kunde undvikts om rätt hälsoundersökningar gjorts. Defekten dömmer en hundsjäl som vill springa och röja runt till ett liv i en trasig och smärtande kropp. En hund som inte kan göra det som en hund borde kunna göra.

En valpköpare som måste betala veterinärbesök, mediciner och riskerar att mista sin hund allt för tidigt. En tragedi för alla inblandade.

 

Något som sponsrar ett ännu större lidande är uppfödningen av de hundar som sedan kommer att smugglas in i vårt land. Som föds i länder med en djurskyddslag som är avsevärt sämre än den i Sverige.

Det har väl knappast undgått någon att vissa raser stundtals är mer populära än andra. Senaste flugorna har varit minihundar och trubbnosar.

Vilken verksamhet sponsrar du genom att köpa den billiga hunden?

Det hela börja med två föräldradjur, de har absolut inte genomgått några hälsoundersökningar. Tiken är till för att föda valpar, det spelar ingen roll om hon är för ung eller har haft valpar flera flera löp på raken (inget av det är lagligt i Sverige). Det är en ren valpfabrik, valpar ska produceras oavsett vad det kostar det enskilda djuret. Vilket öde tiken går till mötes den dag hon behöver veterinärvård eller inte längre kan producera valpar vill jag helst inte tänka på. Hon kommer inte få leva återstoden av sina dagar som sängvärmare hos en kärleksfull familj, det vet jag säkert.

De valpar som föds skiljs från sin mor och syskon allt för tidigt (även detta är olagligt i Sverige), de transporteras över hela Europa och säljs till godtrogna valpköpare.

Valpköparen får ofta en ung valp som redan lider av infektionssjukdomar eller parasiter, de frodas nämligen i valpfabrikerna.

Valpen har inte fått de vaccinationer som krävs, de kan bära med sig exempelvis rabies. Rabies är en sjukdom vi dör av...

Ofta lider valpen av flera problem, som den fyramånader gamla valpen från ett EU-land jag träffade. Valpen hade sneda ben, så trånga näsborrar att den knappt kunde andas och cherry-eye på båda ögonen. Både ögonen och nosen (och alla veck på nosryggen) måste åtgärdas kirurgiskt. Inget av detta kommer att ersättas av försäkringen. En mycket kostsam historia för valpköparen, en valp som snabbt blir dyrare än vad en svensk valp från en etablerad kennel hade kostat. Även om valpen opereras kommer den dåliga benställningen ge problem längre fram. Hur roligt tror ni valpköparen tyckte mitt besked var? Hur roligt tror ni valpen har det? Att vara fyra månader utan att kunna leka fritt och behöva genomgå flera ingrepp.

 

Vem är det då som tjänar pengar på detta?

Det är givetvis en person som sett att det går att göra en vinst på hundar, tro inte för ett ögonblick att det är något annat än vinsten som hägrar.

Personen kunde lika gärna ha handlat med metall eller frukt, bara det ger en vinst.

Det finns ingen omtanke om djuret, ingen önskan att få fram en produkt med bra kvalité eller egenskaper. Dessa människor driver inte aveln framåt, det ger inte bättre eller friskare hundar, det blir bara fler hundar.

 

Så vem var det som fick betala priset för den billiga hunden?

Jo, valpen (och i många fall även dess mor) och valpköparen.

Valpen må ha varit billig, men att hålla den frisk kan komma att bli en kostsam historia.

Välj hund med omsorg, välj vilken djurhållning du vill sponsra genom ditt valpköp!

 

Ta hand om varandra och era hundar!

 

7 jun 2017

Flag Counter