På MH en tidig lördagsmorgon

 

En förmiddag med mentalt fokus

Lördagen den 29 april styrde jag och Janette (ägare av Sjöbolyckans kennel) kosan mot Värnamo brukshundsklubb för att gå på MH (mentalbeskrivning för hund, för mer info gå in här: http://www.brukshundklubben.se/hundar/mentalbeskrivning-mh/) med två av Janettes hundar. Det var första gången jag var på ett MH och det var mycket intressant för mig då jag personligen tycker det är så viktigt med just mentalitet i avel, för min del är inte utställningsresultat något värt om inte hunden har mentalitet och god hälsa.

Vi anlände till brukshundsklubben i god tid för att anmäla Janettes hundar. Kl 08 började vi med att gå som publik på en annan hunds MH, vilket var mycket intressant att se. Detta var en typisk brukshund och det var häftigt att se en hund med sådan fysisk och mental styrka men och andra sidan är det ju lite vad en brukshund är avlad för.

Efter denna hund var det Janette som skulle gå med sin Prince (Sjöbolyckans Prince of PurpleRain) Vi kunde konstatera att Prince reagerade på de olika testerna ungefär så som vi trodde, på jaktmomentet var han totalt ointresserad vilket vi kanske trodde att han skulle vara lite mer på`t. Men som vi kom fram till så är det ju bara positivt med en sällskapshund som inte har så mycket jaktintresse =) Annars kunde man väl konstatera att Prince är en väldigt social kille med en del lek och kamplust, inte ett dugg skotträdd vilket ju är något av det viktigaste på hela testet enligt mig.


Efter Prince så gick vi med på en till hunds MH innan det var dags för lilla Candy (Sjöbolyckans Candy Crush Saga) . Hennes svans gick typ konstant genom hela testet, nåja dom där spökena var ju lite märkliga tills hon fattade att det var en människa bakom det vita skynket. Det konstaterades att Candy var lite mer försiktigare än Prince, inte någon jaktinstinkt och inte någon skotträdsla vilket ju var superbra. Summa summarum så gillade testledaren Janettes hundar och sa att en sådan hund skulle han kunna tänka sig när han gick i pension =) Han berömde Janette för fina och trevliga hundar och han tyckte även att Janette hade tränat sina hundar väl. Kul att höra för en uppfödare.


Både jag och Janette tyckte det var en lyckad och trevlig förmiddag, själv var jag stelfrusen genom märg och ben medans Janette som hade jobbat på med Candy var genomsvett. Så där var vi inte riktigt på samma nivå för dagen =P

Vill man inte MH-testa sin hund så finns även ett ganska så nytt inslag som heter BPH (Beteende och personlighetsbeskrivning hund, läs mer här: https://www.skk.se/sv/uppfodning/mentalitet/beteende-och-personlighetsbeskrivning-hund-bph/) det är ett test som passar alla hundar oavsett ras. MH är ju främst inriktad för brukshundar och moment som passar just brukshundar, men man kan ju givetvis göra det även som vanlig "sällskapshundsägare" såklart.

Det var allt för mig som icke dandieägare men ändå som dandievän =)

Väl mött // Lina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 apr 2017

Flag Counter